Oncologiefysiotherapie

Wat is oncologiefysiotherapie?

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Het richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. De oncologiefysiotherapeut heeft hiervoor een specifieke opleiding gevolgd tot oncologiefysiotherapeut. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Wanneer kunt u terecht bij de oncologiefysiotherapeut?

Alle mensen die kanker hebben of hebben gehad en die te maken krijgen met vermoeidheid, conditieverlies, pijn, psychische problemen, depressie, verminderde kwaliteit van leven, beperkingen van het bewegingsapparaat, littekenweefsel, zenuwbeschadiging of lymfoedeem kunnen bij een oncologiefysiotherapeut terecht voor behandeling. Onze oncologiefysiotherapeut zal altijd contact opnemen met uw huisarts of behandelend arts.

Hoe ziet de behandeling eruit bij oncologische klachten?

Na een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek zal de oncologiefysiotherapeut samen met u gaan kijken wat de behandelmogelijkheden zijn, hierbij staat uw hulpvraag centraal.

Daarna zal de behandeling starten, de behandeling kan bestaan uit advies en informatie, verminderen van bewegingsbeperkingen (ook door littekenweefsel), verbeteren van kracht en conditie, oedeembehandeling, pijnvermindering, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, verminderen van vermoeidheidsklachten, begeleiden en ondersteunen van mantelzorgers in de palliatieve zorg.
De oncologische fysiotherapeut kan in elke fase van de ziekte iets voor uw betekenen.

Kosten en zorgverzekeraar

In veel gevallen wordt de oncologiefysiotherapie vergoedt vanuit de basisverzekering na de 20e behandeling. De eerste 20 behandelingen kunnen volledig of voor een groot gedeelte vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding kan verschillen per zorgverzekeraar of aanvullende verzekering.

Voor een afspraak kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Niekerk onder telefoonnummer 0594-855 979 of 06 11 198 586 (ook via WhatsApp).
Ook kunt u via het contactformulier een afspraak maken.