Psychosomatische fysiotherapie

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De psychosomatisch fysiotherapeut richt zich voornamelijk op mensen met stress gerelateerde klachten, ook wel spanningsklachten genoemd.
Deze klachten kunnen ontstaan door niet adequaat kunnen omgaan met stressvolle situaties, het doormaken van ernstige ziekteprocessen, het te lang blootstaan aan een hoge (werk-)druk of het niet goed kunnen verwerken van verlies. Ook kan psychosomatische fysiotherapie zinvol zijn bij mensen met steeds terugkerende klachten, waarbij een onderliggende psychosociale oorzaak een rol speelt.

Voorbeelden van psychosomatische klachten zijn: hoofdpijn, nek- en rugklachten, hyperventilatie, slaapproblemen, moeite hebben met ontspannen, druk op de borst of hartkloppingen, buikklachten, lusteloosheid, erge vermoeidheid en spier- en/of gewrichtspijnen.

Doel van de behandeling

Het doel van de behandeling is inzicht te verkrijgen in het ontstaan van de klachten en de gevolgen daarvan. Door te leren adequaat te reageren op signalen van het lichaam kunnen patiënten bestaande klachten leren verminderen en het terugkeren van klachten voorkomen.
Tijdens de behandeling wordt de patiënt bewust gemaakt van lichamelijke signalen zoals een te hoge spierspanning, een veranderd adempatroon, een aangepaste houding etc.
Lichaamsbewustwording speelt dus een grote rol, zowel een lichamelijke als een gesprekstechnische aanpak kunnen daarbij als behandeling zinvol zijn.

Samenwerking

Het kan voorkomen, dat een psychosomatisch fysiotherapeut overleg heeft met andere disciplines zoals een maatschappelijk werker of een eerstelijns psycholoog.

De fysiotherapeut van Fysiotherapie Niekerk heeft na de reguliere opleiding fysiotherapie een specialisatie tot psychosomatisch fysiotherapeut gevolgd.